Либан најстарија држава на свету

У Старом завету његово име појављује се чак 75 пута. Толико пута спомиње се и кедар, национално дрво које се налази на државној застави Либана.

Чувене феничанске галије прављене су баш од овог дрвета а  Либан је постојбина древних Феничана.

Четири хиљаде година траје назив државе Либан. Име је добио по планини која се протеже централним делом земље а потиче од армејске речи лабан, што значи бело.

То је данас најстарија држава на свету која и даље постоји.

Библос је најстарији је град на свету у коме људи и дан данас живе. У овом граду настала је прва абецеда. Назив Библија потиче од имена града Библоса.

У Либану је написано највише књига везаних за Библију. Исус Христ је учинио чудо у либанском граду Сидону. кад је воду претворио у вино.

У протеклих 4.000 година Либан су освајали Египћани, Хетити, Асирци, Вавилонци, Александар Македонски, Римљани, Арапи, крсташи, Турци, Французи, Израелци и Сиријци.

Главни град Бејрут уништаван је и обнављан седам пута. У Либану данас живи око 3.5 милиона Либанаца, док их је широм планете расуто још 14 милиона.

У овој држави се говоре четири језика: арапски, француски, енглески и јерменски. Писмено је 99 одсто становништва, имају 42 универзитета, и једног лекара на сваких десет становника. Први правни факултет на свету отворен је у центру Бејрута.

У Либану нема пустиње, постоји 15 река које све извиру из либанских планина.

Либан последњих деценија разарају ратови, беда, мржња и корупција.

Постави коментар